Шаховски турнир

Шаховски турнир у част светог цара Николаја II Романова

18. маја 2019. године

У суботу 18. маја 2019. године, одржан је у Митрополитовом конаку, данас ризници и музеју Храма светог Петра и Павла у Топчидеру, први шаховски турнир у част светог цара Николаја II Романова. Организатори турнира, Топчидерски храм и обновљено Друштво цара Николаја потрудили су се да овај леп пролећни дан буде прави празник.

Пре почетка турнира служена је Света литургија, којом је началствовао јеромонах Игњатије Шестаков, сабрат московског Сретењског манастира. Беседу на литургији одржао је свештеник и професор ПБФ Драган Милин, говорећи на дан рођења светог цара Николаја II о његовом значају за српски и руски народ, историјској улози светог цара као и о његовој љубави према древној шаховској игри. Мало је познато и да је цар Николај организовао неке од највећих турнира у историји шаха 1912. и 1914. године у Петрограду. На овим турнирима су учествовали бројни светски шаховски прваци. Након Свете литургије, организовано је послужење за више од четрдесет учесника турнира, госте, родитеље деце учесника и верни народ који се сабрао на литургији. Све госте поздравио је најпре старешина храма јереј Владимир Марковић, а шаховски турнир је отворио јеромонах Игњатије као духовник и оснивач Друштва цара Николаја. У пригодној беседи нагласио је да је ово први турнир у свету посвећен светом цару, кога су Срби први и прославили сликајући његове фреске у Жичи и Охриду, и оснивањем овог Друштва пре готово једног века. Подсетио је, такође, да је цела света царска породица играла шах. Тек од њиховог времена шах од привилегије богатих постаје игра обичног народа.

Након свечаног отварања одређени су први такмичарски парови. У музејском делу конака играли су одрасли учесници, а у гостопримници деца основци из шаховских школа «Делфин» и «Краљ». Шаховски турнир је игран по швајцарском систему у седам кола. Учествовали су бројни реномирани шахисти, чланице женске шаховске репрезентације Србије и наши најуспешнији млади такмичари. Поред шаховских зналаца међу које свакако спадају и професори Драган и Сава Милин, на турниру су учествовали и декан академије СПЦ за уметност и консервацију Зоран Михајловић, угледне судије, адвокати, привредници, преводиоци и вероучитељи.

Дечији турнир је завршен пре турнира за одрасле, па су деци прво додељене захвалнице за учешће и поклони у виду иконе свете царске породице, те шаховских и православних издања за децу. Најбољи међу њима добили су вредне награде сарадника и донатора турнира, капитална издања реномиране куће Caissa commerce и пробрана црквена издања. На дечијем турниру победио је Филип Лазић, друго место заузео је Вук Војин Вујновић, а треће Марко Јевтић.

На турниру за одрасле додељене су награде за првих осморо такмичара, а сви учесници су добили вредне поклоне и захвалнице. Најуспешнији међу њима награђени су поред осталог и великим иконама Свете Царске породице и монографијом Свети Цар. Треће место код одраслих заузео је Славко Азарић, друго место Иван Мартић а прво место осамнаестогодишњи интернационални мајстор Михајло Радовановић. Међу дамама најбоље пласирана је била Радмила Ковачевић, на високом четвртом месту, а одмах иза ње петопласирани је био отац Драган Милин.

Након доделе награда и захвалница учесницима, организатори су благодарили дародавцима турнира, за ову прилику посебно израђеним иконама царске породице а благодарнице и захвалнице је исписао наш велики уметник и професор академије СПЦ ђакон Срђан Радојковић. Донатори и сарадници у организацији овога турнира били су господа Петар Стијовић, Добривоје Цвијић, Милован Шљиванчанин, Радован Вујковић, Небојша Баралић и Душан Секулић. Главни судија турнира био је национални судија Раде Гобељић, а дечији турнир судила је међународни судија Марија Лукић, а организатор турнира Милан Татишић именован је за сталног сарадника Друштва и одговорног за све будуће турнире Цару у част.

По завршетку турнира уприличен је свечани ручак за све учеснике, сараднике и госте на платоу испред Митрополитовог конака. Слике у прилогу говоре саме.

Ознаке: ,