Патријарх Иринеј

Патријарх Иринеј служио у Топчидерској цркви

10. октобра 2017. године

У осамнаесту Недељу по Духовима, 8. октобра 2017. године, верни народ топчидерског храма Светих апостола Петра и Павла дочекао је Првојерарха наше Свете Цркве, Његову Светост Патријарха српског Господина Иринеја. Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј одслужио је свету Архијерејску Литургију. Саслуживали су му протојереј Милан Цветић, протонамесник Бранислав Миљковић из банатске епархије, јереј Далибор Стојадиновић, јереј Владимир Марковић, старешина топчидерског храма, ђакон Игор Давидовић, службеник Светог Архијерејског Синода СПЦ, ђакон др Ненад Идризовић, службеник Народне библиотеке и ипођакон Владимира Јелића, управник патријаршијског двора.

Његова Светост Патријарх је поучио сав верни народ истакавши значај вере и човека као највећег чуда Божијег.

„Са вером у Господа апостоли су чинили чуда и њихов улов био је велики тек након молитве и након благослова Божијег. Наш народ је имао један диван обичај да ни један посао не почиње пре него се помоли Богу. То нам је пример да и ми тако чинимо, да долазимо у наш храм на Литургије да се причешћујемо и учествујемо у тајнама Цркве. Погледајте као се дивимо разним људским открићима и изумима. А човек је у ствари највеће чудо Божије, најсавршеније. Ако погледамо људски организам, мозак, срце, плућа, бубреге видећемо како савршено раде. То је Бог створио и уредио и дао нам бесмртну душу, не вечну, јер само је Бог вечан, него бесмртну да о њој водимо рачуна.“, рекао је Патријарх.

Орден Светога Саве трећег степена за господина Добривоја Цвијића

После беседе Свјатјеши је одликовао Орденом Светога Саве трећег степена господина Добривоја Цвијића због помагања Свете Мајке Цркве. Патријарх је истакао да је наша Света Црква препознала доброчинство господина Цвијића, али да је много битније да то Бог види и да га награди за сво добро.

Након свечаног уручења ордена и појања „Аксиос“- „Достојан“, господин Добривоје је заблагодарио Богу и Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју што је доживео такву част да из руку Патријарха добије орден. Такође се захвалио и својој породици и свим својим колегама и пријатељима који су му помагали у сваком добром делу.

Господин Добривоје је дуги низ година активно помагао многе цркве и манастире. Храму Светих Апостола Петра и Павла је даривао нову зграду, палионицу свећа и црквену продавницу у моравском стилу, коју је 2001. године осветио блаженопочивши Патријарх српски Господин Павле. Дуго је активни члан три црквене управе београдских храмова: Светог Саве, Светог Архангела Гаврила и Храма Светих Апостола Петра и Павла. Све време помаже ове храмове и многе друге манастире и храмове у Србији и ван граница наше земље. Значајно је помогао обнову манастира на Кому у Црној Гори. Стипендирао је многе будуће свештенике и бројна друга добра дела за која знамо и која само Бог зна.

Уследила је трпеза љубави коју је припремио господин Добривоје Цвијић са својом породицом.

Драги гост из далека

Након ручка старешина топчидерског храма јереј Владимир Марковић заблагодарио је Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју на његовим благословима, браћи свештеницима који су саслуживали и свим драгим гостима на њиховој пажњи и љубави, Господину Цвијићу, а посебно једном драгом госту из далека, протојереј-ставрофору Душану Буњевићу из Сан Франциска и његовој супрузи.

„Прота Душан Буњевић је на мене, млађег свештеника оставио снажан утисак када сам га упознао. Његов животни пут у емиграцији и прогону од стране режима показује јасан Божији план и промисао да се реч Божија и јеванђеље чује и проповеда и тамо далеко од наше земље, нашој послератној заједници. Успеси и домети његове проповеди и служења Цркви су инспирација и светли пример за нас млађе свештенике у земљи у којој нам данас нико не брани да слободно сведочимо своју веру “, рекао је отац Владимир Марковић.

Топчидерски храм – омиљен међу патријарсима

„Топчидерска црква је одувек била омиљена српским патријарсима. Овде је врло радо годинама долазио блаженопочивши патријарх Герман. Он је чак за време ратне 1944. године замењивао на парохији јереја Сибина Станковића који је више пута био хапшен и на крај мученички страдао 1947. године. Затим је блаженопочивши Патријарх Павле радо посећивао топчидерску цркву служио је Литургије и више пута годишње крепио својим благословима и поукама. А када је храм прослављао јубилеј 140 година постојања 1974. године као протосинђел и наречени епископ моравички садашњи Патријарх српски је саслуживао тадашњем патријарху Герману“, рекао је отац Владимир а затим се обратио патријарху.

„То је било пре 43 године када сте Ваша Светости седели у истој овој сали као изабрани епископ Српске цркве, а данас доносите благослове као њен првојерарх и сведоци сте како живот овог храма траје годинама уз успоне и падове, али и васкрсава и трајаће за будућа поколења и нове генерације служитеља и парохијана овог светог храма. И ми њихови наследници данас, радосни смо и Богу благодарни што смо део једне такве духовне баштине“.

Ознаке: