Предавање о Светој Гори

Предавање о Светој Гори

5. јуна 2017. године

Након Духовданске Свете Литургије уследило је дружење и разгледање изложбе „Света Гора по лику и подобију фотографског објектива”. Изложба је отворена у навечерје Силаска Светога Духа на апостоле, Духовдана, у Митрополитовом конаку храма Светих Апостола Петра и Павла, а благодарећи доброти људи из Светогорске куће из Солуна и Господина Анастасиоса Дуроса, директора ове установе. На поставци се могу видети фотографије четворице фотографа пореклом из Русије, Пољске, Турске и Србије који су провели тридесетак година у обиласку манастира Свете Горе.

Посебну част нам је након разгледања учионио један од те четворице аутора, наш Зоран Пургер, уметник светлописа из Параћина. Он је данас допутовао да са нашом литургијском зaједницом подели своје богато животно искуство обиласка Свете Горе и познанства са великим духовницима и старцима од 1974. године до данас. Многе од њих је једино он успео да фотографише и тако украде од заборава и презентује широј публици.

У надахнутом предавању и разговору открио је читав један занимљив и комплексан угао посматрања Свете Горе и живота на њој од монашких подвига, поука и анегдота монаха из двадесет великих манастира и скитова до Духом Светим руковођених сретања и растанака са Каруљским подвижницима на најнеприступачнијем делу Атоса. Зоран је покушао да кроз ово предавање о Светој Гори пренесе свој доживљај рађања једне фотографије и њене намере да дочара сво богатство унутрашње духовности, мистике и лепоте светогорских пејзажа, архитектуре и самих монаха и испосника. То рађање у многоме на Светој Гори зависи од духовности и чисте и искрене намере светлописца да никако не наруши савршени ред и поредак монашких заједница, а искреност која се подразумева као квалитет простог људског односа са Богом спојена са молитвом рађа сво богатство призора кроз наслућивање и осећање оностраног.

Захваљујћи управо таквом приступу, одмерености и култури Господина Зорана Пургера и наше сабрање око казивања о Светој Гори прерасло је у Саборовање у Духу Светоме једноме и истоме међу свима који се можда на изглед не познауј али се у Богу и Духу Његовом Светом и Истини препознају као браћа и стари знанци.

И многе мисли и утисци које смо сабирали у себи недвосмислено нас воде ка поновном сусрету и поновној причи која духовно храни непролазном и вечном храном коју Света Гора баштини а преносе је као апостоли Христови и мисионари сви они који су је макар када окусили. Од којих је Зоран Пургер један од најзанимљивијих сведока данас.

Ознаке: ,