школа Стефан Дечански, причешће деце

Причешће деце из средње школе за оштећене слухом Стефан Дечански

28. маја 2018. године

Гледајте да не презрете једног од ових малих; јер вам кажем да анђели њихови на небесима стално гледају лице Оца мога небескога. (Мт 18,10)

У понедељак 28. маја 2018. године, када у цркви славимо други дан Духова, у топчидерском храму било је посебно свечано. Литургијска заједница при храму имала је прилику да угости ученике средње школе за децу са оштећеним слухом „Стефан Дечански“ из Београда. Предвођени својим вероучитељем госпођицом Дијаном Вуковић, четрдесет троје ученика ове школе причестило се на Литургији.

Средња школа Стефан Дечански за децу оштећеног слуха и наглуве

Ова образовна установа постоји пуних 120 година. Од почетка се бави предшколским, основним и средњим образовањем и васпитањем деце и омладине оштећеног слуха и говора. Школу похађају деца из целе Србије са циљем да се укључе у редован систем школовања.

Приликом једне од посета овој школи оцу Владимиру Марковићу је било посебно драго што је и код ученика и код запослених осетио поштовање и радост јер им је у посету дошао свештеник. Томе су поред личне вере сигурно допринели и часови веронауке коју предано држи госпођица Дијана Вуковић. Можда је понајвише допринео Свети Краљ Стефан Дечански, моћни заштитник ове школске установе која носи његово име. Верујемо да његове молитве Господу и његово житије сигурно надахњују све запослене и њихову директорку госпођу Лепосаву Петровић да поред професионалног рада имају тако велику љубав и ревност у раду са децом, а деца стрпљење и вољу да их слушају и уче.

Литургија, причешће и дружење

На Литургији су својим торжественим појањем одговарали чланови певачке дружине „Српски православни појци“. Они су након Св. Литургије посебно за ученике школе „Стефан Дечански“ отпевали неколико духовно-родољубивих песама. На тај начин су дали свој допринос лепоти овог сусрета и саборовања у Духу Светом.

Након Свете Литургије јереј Владимир Марковић је поздравио сву децу и професоре школе „Стефан Дечански“ и пожелео им добродошлицу у топчидерски храм. Истакао је значај речи којима у православној цркви приликом сваког радосног окупљања певамо Господу: Данас нас благодат Светога Духа сабра… чију пуноћу осећамо данас када у Литургији сабрани благодаћу Светога Духа показујемо да пазимо на речи јеванђеља Господњег, да смо будни и да се трудимо да не презиремо слабости једни других него да помажемо, бодримо и поправљамо једни друге. Само ревношћу у добру, у љубави са ближњима можемо превазићи наше слабости и недостатке. У томе ће нам онда и Бог помоћи.

Након тога је за сву децу организован доручак на тераси митрополитовог конака, а затим обилазак ризнице и топчидерског парка љубављу и пажњом г. Жељка Јовановића, апсолвента Православног Богословског Факултета СПЦ.Ознаке: