Прослава Часних верига Светог апостола Петра

29. јануара 2017. године

Дана 29. јануара 2017. године, када наша Света Црква прославља Часне вериге Светог апостола Петра, свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Топчидеру служио је Владика топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског. Саслуживали су протојереј Милан Цветић, јереји Димитрије Касапис, Владимир Марковић и Стеван Стевановић, као и ђакони Александар Секулић и Ненад Идризовић.

Након читања светог Јеванђеља, владика Арсеније је верном народу истакао пример јеврејског цариника Закхеја и његовог покајања које је принео Богу. Владика је говорио о задобијању врлина кроз учешће у светим тајнама Цркве као и значају поста за који нас Јеванђеље прочитано у 32. недељу по Духовима припрема.

Управа Топчидерског храма је, након свете Литургије, организовала трпезу љубави у конаку Топчидерске цркве. Владика је том приликом пренео благослове Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја свештенству светог храма и верницима који чине литургијску заједницу окупљену у Топчидеру. Владика је посебно похвалио појање хора Свети Јован Дамаскин који прати богослужења у овом храму, и то у тренутку у коме се још увек није навршило годину дана од када се у Царство Божје преселио његов оснивач, почивши Владимир Јовановић, утемељивач византијског појања код нас и сигурно његов најстручнији  теоретичар. Утолико је Владикина похвала деловала као мелем на рану свим члановима хора који негују успомену на почившег Владу Јовановића.

Старешина Топчидерског храма јереј Владимир Марковић заблагодарио је епископу Арсенију на благословима, као и браћи свештеницима који су саслуживали и свим драгим гостима на пажњи и љубави.

Ознаке: ,