Прослава Васкрса 2017. године

Прослава Васкрса

17. маја 2017. године

Велики пост је и ове 2017. године био време благословено од Бога да се у њему кроз подвиг уздржања од страсти, појачану молитву и здравију исхрану приближавамо Богу; враћамо са пута странствовања и бриге овоземаљске у труд врлинског живота и бриге о души и свом спасењу. Неки су и ову прилику пропустили, а неки је опет грчевито прихватили као дар и поклон и из духовне борбе изашли јачи, Богу милији и бољи људи.

Богослужења Великог поста су сва у знаку враћања поремећеног односа у творевини у заједницу са Творцем нашим Богом Живим. И свака Литургија је изнова пројава тог здравог односа и поретка ствари али и слика Будућег Царства која улива наду, даје духовно окрепљење и снагу и позива на отрежњујуће покајање и повратак наших мисли и дела у склад за који смо назначени у стварању. Тај склад љубави Божије према нама, је склад љубави какву Родитељ и Отац наш небески има према свој својој деци. Када ту љубав човек изневери, када се промашајима својим удаљи и осети сву слабост која га притиска и мучи као превелик терет душе онда се кроз пост и покајање чисти и задобија поново своју духовну снагу у молитви и поновној чешћој комуникацији са Богом. Зато су битна великопосна честа богослужења. Она су прилика за човека коју треба искористити.

Поред редовних Литургија суботом и недељом, Литургија Пређеосвећених дарова која се служи још средом и петком управо јесте осећај Цркве за тај притисак и духовну глад коју човек у покајању и покушају да се поправи има. Тако је и у Топчидеру сав период Великог поста био препун занимљивих духовних разговора након Светих Литургија као покушај нашег свештенства да својим обремењеним парохијанима олакша духовну борбу и да оне духовно заспале продрма и разбуди. Потресна богуслужења Великог Четврка, Великог Петка и Суботе представљала су величанствену најаву промене и вечно пролеће и овогодишње Пасхе, Васкрса целокупне творевине и нас у њој. Свесаборно причешће Часним даровима Телом и Крвљу Христовом и трпеза љубави након Васкршње Литургије утврдиле су заједницу топчидерске цркве да једним устима и једним срцем ускликне сверадосни поздрав ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Ознаке: