Велика среда и Света Тајна Јелеосвећења 2020

Велика среда и света Тајна Јелеосвећења

15. априла 2020. године

Света Тајна Јелеосвећења се врши само над болеснима и не би требало служити је над здравима. Међутим, треба имати на уму и то да и грех јесте врста болесног стања човека те не треба да се чудимо када на Светој Тајни Јелеосвећења видимо и наизглед сасвим здраве људе.

Једанпут годишње, на Велику Среду, чини се Јелеосвећење над здравима.

Тако је и у нашем храму у Топчидеру, ове године велики број људи дошао да се помоли за све оне који су болесни и који због различитих разлога и изолације нису могли да дођу. Свештеници су их помазали на здравље душе и тела и на спасење и отпуштање грехова као узрока духовне болести.

У Светим Тајнама Царство Божије постаје доступно свима. Њихов значај у одређењу идентитета Цркве истакао је св. Николај Кавасила, рекавши да је «Црква представљена у тајнама». Свете Тајне служе једном циљу – остварењу заједнице са Христом. Кроз Свете Тајне као кроз прозор улази Сунце Правде у овај тамни свет. Господ Христос је, по речима св. Николе Кавасиле присутан у свим Светим Тајнама, иако не на исти начин. Крштењем Он ослобађа човека од сваког зла и утискује у њега Своје обличје, а Помазањем га чини учесником у енергијама Светога Духа. У Њега се погружавамо, Њиме се помазујемо и Он је наша Тајна Вечера.